STOP otiskům prstů aneb snadná údržba kuchyně

rDatum: 06. 9. 2017
tKategorie: rady a tipy

Čištění kuchyně, kuchyňské linky a spotřebičů je noční můrou každého, kdo pravidelně vaří a peče. Mastnota, na ní ulpívající prach, připálené zbytky jídla, občas něco ukápne, kam nechceme a tak podobně.

STOP otiskům prstů ve Vaší kuchyni

Čistění kuchyně usnadní moderní materiály a povrchy

Povrchy dvířek a pracovních desek s proti-otiskovou úpravou


Moderní nanomateriály začínají pronikat do čím dál více odvětví. Kuchyně nejsou vyjímkou. Nanomateriály se pyšní vlastnostmi, které zamezují tvorbě otisků nejen na dvířkách, ale už i na pracovních deskách u kuchyňské linky. Těchto vlastností je dosaženo vyšší povrchovou hustotou materiálu, díky které po sobě prsty nezanechávají stopy. Design dvířek a pracovních desek je v hlubokém matu, který je dnes velmi žádaný pro svoji praktičnost. Toto provedení je velice vhodné pro populární bezúchytkové kuchyně.   

Na dvířka kuchyní s protiotiskovou úpravou používáme nanolaky, akryl a velice odolný supermat. Absolutní novinkou je Vario fólie
 
 
 

Nanolak: jeho barevná škála je prakticky 

neomezená a dvířka lze vyrobit v jakémkoliv tvaru, včetně obloukového.

 
Akryl: kolekce barev nabízí šest nejžádanějších odstínů. Akryl je momentálně nejprodávanější alternativa protiotiskového materiálu. Akryl nabízíme tvrzený se zvýšenou odolností proti oděru.
 

Vario fólie: vyniká velikou tvarovou flexibilitou. Materiál umožňuje mít ve dvířkách vytvarovaný úchytový profil. přesto si materiál zachovává jeho nezporné kvality. Vysokou odolnost proti oděru a protiotiskovou úpravu. Vario fólie mají 9 atraktivní dezénů. 

 
Supermat: barevná nabídka má čtrnáct barevných odstínů. Supermat je z těchto materiálů nejodolnější na oděr. Odolnost je tak vysoká, že je vhodný i na pracovní 

desky, které jsou o síle 12mm. Ultra tenké, přesto velice pevné pracovní desky, jsou dnes velice žádané.

Více informací naleznete v sekci Design

 

Ale nejsou to jen materiály dvířek a pracovních desek. Čtěte dále a objevte, jakými dalšími způsoby si můžete usnadnit údržbu kuchyně. 

Uchycení dřezu 


Dřez je jedno z kritických míst v kuchyni. Na důkladné čištění dřezu se často zapomíná a kolem dřezu se drží nečistoty, voda, špína a bakterie. Pokud je ovšem dřez umístěn zespodu kuchyňské linky, nejsou nikde žádné hrany a záhyby, kde by se hromadila špína při utírání kuchyňské desky. Dřez navíc neubírá místo na kuchyňské lince a k dispozici tak máme větší pracovní plochu.

Kuchyňské studio Pelc je jako jedno z mála v ČR schopné zabudovat nerezové i granitové dřezy se spodní montáží do HPL pracovních desek. Jedná se o náročný úkon vyžadující zkušenosti a přesnost, aby se vlivem špatné montáže nedostávala voda do dřevotřísky. Díky kvalitní spodní montáži si mohou i majitelé levnějších pracovních desek užít stejný komfort jako u desek z kamene nebo keramiky.

Trouba s pyrolýzou 


Čištění trouby by vydalo na samostatný článek. Ať jsme při pečení a manipulaci s troubou a pečícími nádobami sebeopatrnější, znečištění vnitřku trouby se nevyhneme. Mastnota se navíc při vysokých teplotách připéká ke stěnám, často k hornímu topnému tělesu a výsledkem je téměř nevyčistitelná trouba a zápach spáleniny. Manuální čištění je potom pracné a časově náročné. Potřebujeme čisticí prostředky, po kterých může být následně trouba cítit a výsledek i tak není valný. Výborným řešení je pořízení trouby s pyrolýzou. Při pyrolýze se trouba zahřeje až na 500 st. C. Veškeré připáleny a nečistoty se spálí na popel, který pak pohodlně setřeme vlhkým hadříkem. Nemusíme nic drhnout, ani používat čisticí prostředky.

Při výběru trouby je vhodné poohlédnout se také po povrchu z kartáčované oceli, aby byla trouba stále čistá také zvenku.

Lednice, které nemusíme odmrazovat


Další činností, kterou můžeme s vhodně zvolenými spotřebiči odbourat, je odmrazování mrazáku. Lednice vybavené funkcí NO FROST není potřeba odmrazovat, protože systém je kompletně beznámrazový. Ušetříme tak čas, práci i náklady na energie, protože mrazák s nánosy ledy má vždy vyšší spotřebu.

Když obklady, tak beze spár


Kuchyňský obklad zejména kolem sporáku a varné desky bychom měli volit opět s ohledem na hygienu a snadnou údržbu. Klasické obklady se spárami, ve kterých se drží mastnota a špína, do moderní kuchyně nepatří a nahrazují je rovné hladké povrchy, které se mnohem lépe udržují a také mnohem lépe vypadají. Jedná se zejména o kalené sklo, grafosklo, HPL laminát, kompaktní barevnou stěnu nebo případně leštěný kámen.

Nechejte si při plánování kuchyně poradit od profesionálů z Kuchyní Pelc, kteří vám poradí nejen s výběrem vhodných materiálů a spotřebičů, ale postarají se o kompletní realizaci vaší kuchyně k vaší maximální